Ystäväni pikkutyttö oli taannoin yökylässä. Oli juhlaa saada harvinainen vieras. Halusin tietenkin, että hän viihtyisi ja koti-ikävältä vältyttäisiin. Suunnitelmaan kuuluivat muun muassa pienen vieraan maun mukaiset iltaherkut.
Lapsi halusi iltapalaksi puuroa. Ilahduin, sillä onhan kaurapuuro paitsi hyvää myös terveellistä – aivan superruokaa! Puuron kanssa hän tilasi maitoa, kuten kuuluukin. Puuron päälle eivät kuitenkaan kelvanneet mustikat ja mansikat, vaan sokeri. Leiväksi tyttö valitsi vaihtoehdoista vaaleamman, jonka päälle pelkkää juustoa. Kurkku ja tomaatti eivät napanneet.
Katsoin tarkemmin asetelmaa pöydän ääressä. Kovin kaunista ja seesteistä, mutta ei siinä aineksia ainakaan Paul Cézannen maalauksen asetelmaksi ollut. Kaikki oli valkoista: söpö valkotukkainen tyttö valkoisessa yöpuvussaan, valkoisen pöydän ääressä, kokovalkoista iltapalaansa nauttimassa.
En alkanut vaatia väriä lautaselle, sillä lapsen ruokamieltymykset olivat selvästi terveelliset. Toki myös tiesin, että kotona ravitsemusasiat ovat taatusti kunnossa, eivätkä yhden illan hillittömät valinnat torppaa tervettä elämää ja tulevaisuutta.
Jollain tavalla valkoinen asetelma pysäytti minut miettimään värien merkitystä ruoassa. Tutkimusten mukaan kasvisten väriaineilla on suuri vaikutus terveyden ylläpitäjänä. Eikä unohtaa voi värien piristävää vaikutusta. Ruoan ravintoaineita voi olla vaikea laskemalla tarkistaa, mutta näköhavainto on helppo apu. Syö värikkäästi!
Kommentit