Kolautitko itsesi eläimiä siirtäessä tai kipeytyikö nilkka hypätessäsi traktorista? Yltyykö kevätflunssa ja työstä selviytyminen huolettaa? Pystyt periaatteessa jatkamaan työssäsi kolhuista tai flunssasta huolimatta, mutta mietit silti, olisiko syytä käydä lääkärissä. Maatilan työt kuitenkin painavat päälle, etkä malttaisi lähteä ajamaan kaupunkiin yksityislääkäriin tai jonottamaan terveyskeskukseen. Tällaisessa tilanteessa etälääkäri voi tuoda ensimmäisen avun lähellesi.
Etä- tai digilääkäri on lääkärin puhelin-, chat-, tai videovastaanotto normaalin vastaanottokäynnin sijaan. Etälääkärin vastaanotto säästää aikaa ja vaivaa, sillä sinne pääsee kotona tai matkalla. Etälääkärivastaanotolla asiakas voi saada lääkemääräyksen, lähetteen jatkotutkimuksiin ja lyhyen sairausloman.
Etälääkäri ei korvaa käyntiä perinteisellä vastaanotolla
Etälääkäripalvelu soveltuu äkillisiin sairauksiin ja vammoihin ja niistä aiheutuvan oirekuvan seurantaan sekä lyhyen työkyvyttömyyden määrittämiseen. Parhaiten etävastaanotto toimii silloin, kun vaivan hoitamiseen ei välttämättä tarvita fyysisiä tutkimuksia.
Tapaturmavammoissa etälääkäri voi tuoda avun, jos vahinko on vähäinen ja itsehoito ja seuranta ovat sillä hetkellä riittävät toimet, eikä erillisiä tutkimuksia tarvita. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi pienet kolhut ja nyrjähdykset. Lääkäri arvioi saamiensa tietojen perusteella jatkohoidon tarpeen ja tekee tarvittaessa lähetteen tai pyytää Melalta maksusitoumusta tutkimuksiin. Muista ilmoittaa tapaturmasta aina Melaan. Tapaturmasta kannattaa ilmoittaa heti, mutta viimeistään 60 vuorokauden sisällä vahingon aiheutumisesta. Voimme aloittaa vahingon korvattavuuden arvioinnin ja maksusitoumuspyynnön käsittelyn vasta, kun olemme saaneet sinulta vahinkoilmoituksen.
Jos epäilet, että vamma vaatisi tarkempaa tutkimusta tai esimerkiksi kuvantamista, kannattaa aina hakeutua heti perinteiselle lääkärin vastaanotolle. Nopea lääkäriin hakeutuminen on tärkeää, jotta vamman tapaturmaperäisyys ja korvattavuus saadaan selvitettyä. Joskus vammat alkavat vaivata vasta myöhemmin, jolloin voi olla enää vaikea todeta, johtuuko vamma tapaturmasta vai esimerkiksi ikääntymiseen liittyvästä kulumasta, jota ei korvata. Mela arvioi tutkimusten ja hoidon korvattavuuden vahinkoilmoituksesi ja lääkärin lausuntojen perusteella.
Korvaukset sairaustapauksissa
Etälääkärin vastaanottoa voi hyödyntää myös lievemmissä sairaustapauksissa, kuten esimerkiksi kausiflunssassa, päänsäryssä tai silmä- ja poskiontelotulehduksissa. Tällöin korvataan mahdollisesta työkyvyttömyydestä Mela-sairauspäiväraha.
Etälääkäripalvelut ovat oikeuttaneet jo jonkin aikaa myös Kelan korvauksiin Kelan määrittämin ehdoin. Katso lääkärinpalkkioiden ja lääkkeiden korvattavuudesta tarkemmin Kelan nettisivuilta.
Melasta etuuksia hakiessasi sinun tulee toimittaa Melaan hoitomerkinnät tai A-todistus työkyvyttömyydestä. Hoitomerkinnät tallennetaan myös Omakanta-palveluun. Tietoturvan takia hoitomerkinnät tulee toimittaa ensisijaisesti sähköisen asiointipalvelun kautta tai suojattua sähköpostia käyttäen.
Jos epäilet sairauden liittyvän työperäisiin syihin, on sinun aina syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle ammattitautitutkimuksia varten.
Tutustu tarjontaan ja hakeudu hoitoon ajoissa
Etälääkäripalveluita tarjoavat useat tahot, kuten Pihlajalinna, Terveystalo ja Mehiläinen. Aukiolo on laaja ja ajanvaraus luvataan nopeasti. Etälääkäri-sovellus on ladattavissa asiointia helpottamaan. Myös julkiset terveydenhoitopalvelut hyödyntävät etälääkäripalvelua. Jotkut terveyskeskukset ovat ottaneet maksuttoman etälääkäripalvelun käyttöönsä ja myös työterveyshuolloilla on etälääkäripalvelua.
Muista, että on parempi hoitaa vaiva aikanaan, kun se on vielä hoidettavissa. Myös etuuksien arvioimisen kannalta on parempi, että lääkärin tutkimukset on tehty heti vaivan ilmaannuttua, jolloin oikea hoito voidaan antaa viiveettä ja työkyvyttömyys tai sen pitkittyminen voidaan ehkäistä.
Kommentit