Mitä sinulle kuuluu?

Mitä sinulle kuuluu?

Mitä sinulle kuuluu

Niin kovin pieni asia
joka helposti unohtuu
Ja kuitenkin samalla
juuri niihin sanoihin
saattaa nojata
elämän kokoinen paino

Kirjoittamani runo kuvastaa toisesta välittämistä. Voimme olla toisillemme ystävällisiä ja tukena silloin, kun huomaamme, että toinen sitä tarvitsee. Se ei vaadi erityisosaamista – riittää että on ihminen ihmiselle.

Kohtaa toinen herkin korvin

Kysy kuulumisia, kohtaa toinen ja kuuntele herkällä korvalla. ”Mitä sinulle tänään kuuluu?” -kysymyksen voit esittää tuttavalle, asiakkaalle, läheiselle tai hyvänpäivän tutulle. Saatat saada vain lyhyen vastauksen: ”Ihan hyvää kiitos, entä itsellesi?”. Näinkin lyhyt tilanne on silti antanut toiselle tunteen siitä, että välität.

Kysymys mahdollistaa myös toisenlaisen vastauksen: ”No.. onhan tässä ollut aika kiireistä. Vähän väsyttää.” Nyt kysynkin sinulta: herääkö sinulla tällaisesta vastauksesta huoli ja kysyt asiasta lisää, vai ohitatko vastauksen ja siirryt suoraan muihin asioihin?

Olosuhteiden tulisi kuitenkin olla sopivat, jotta huolen äärelle voidaan pysähtyä ja saisit kuulla tilanteesta enemmän. Onko hetki, jolloin kysyt kuulumisia sellainen, että
• sinulla on aikaa ja voimavaroja kuunnella
• ympärillä ei ole muita ja tilanne on rauhallinen
• olet valmis tarjoamaan apuasi?

Kun huoli toisesta herää

Jos kuulet toisen vastauksessa sanoja, jotka saavat huolesi heräämään, kysy lisää ja pyydä tarkennuksia. ”Oletko ollut kauankin väsynyt? Saatko öisin nukuttua?” Konkreettisiin kysymyksiin on helpompi vastata ja näin juttelu soljuu luontevasti eteenpäin. Ehkä kuulet, että nyt on vain lyhyt kiirehuippu ja iltaisin uni tulee silmään heti. Tai ehkä kuuletkin, että yöt ovat menneet valvoessa jo pitkään ja murheet vaivaavat mieltä. Mikä sinulle tässä kohtaa olisi luonteva tapa reagoida?

Tässä vaiheessa kannattaa
• antaa toiselle mahdollisuus kertoa omin sanoin
• olla aktiivisena kuuntelijana
• välttää provosoitumista
• antaa aikaa eikä kiirehtiä asioiden edelle
• käyttää myötätuntoisia eleitä.

Jos juttelun jälkeen huomaat, että sinulla on voimakas huoli toisen tilanteesta, voitte yhdessä etsiä auttavia tahoja. Kerro, että olet tukena ja tarvittaessa autat ottamaan yhteyttä sellaiseen tahoon, josta saa apua tilanteeseen. Luo toivoa ja uskoa siihen, että asiat selviävät: ”Yksin ei tarvitse jaksaa, sillä apua on saatavilla.”

Auttamisen iloa ja toivon maalailua

Jälkeenpäin saatat kokea huojennusta ja ylpeyttäkin siitä, että osasit luoda luottamuksellisen ilmapiirin, jossa pystyit tukemaan ja auttamaan toista ihmistä. Tarjosit selkänojan ja ponnistuslaudan ensimmäisen askeleen ottamiseen. Ehkä huomasit, että sait auttamisesta myös itsellesi hyvän mielen?

Teksti pohjautuu Välitä viljelijästä -projektin tekemään varhaisen välittämisen oppaaseen. Sieltä löydät vinkit huolen tunnistamiseen ja tilanteisiin, joissa heränneen huolen puheeksi ottaminen tuntuu vaikealta. ”Välitän viljelijästä – Työkaluja varhaiseen välittämiseen” -opas on tehty maatalouden sidosryhmille työkaluksi varhaiseen välittämiseen.

Varhaisen välittämisen viesti on yksinkertainen: ”Minä kuulen tilanteesi, apua on saatavilla.” Olen varma, että sinäkin pystyt siihen – olemaan ihminen ihmiselle.

Varhaisen välittämisen opas löytyy myös ruotsiksi.

Kommentit

Jätä kommentti

Mela logo

Mela eli Maatalousyrittäjien eläkelaitos hoitaa maaseudun yrittäjien sekä apurahansaajien sosiaaliturvaa kattavasti ja tehokkaasti. Mela tarjoaa viljelijöille, kalastajille, poronhoitajille ja metsänomistajille sekä apurahansaajille monipuolista turvaa eri elämäntilanteisiin.