Juureva Joukko

Yleinen

Mistä teillä tykätään?

Mistä teillä tykätään?

”Mikä aika on ollut parasta aikaa elämässäsi?” kysyy lukiolainen, joka opiskelee psykologian kirjasta ihmisen elämänkaarta. Pohdinnan jälkeen ajattelen, että en voi nostaa mitään vaihetta eletystä elämästä toista arvokkaammaksi. Vastaukseni lukiolaisen kysymykseen on: ”Ajattelen, että se hetki jota elän, on elämäni parasta aikaa.”

Sain ilon olla mukana +50 –naisten hyvinvointi-illassa Turengissa, muiden parhaassa iässä olevien naisten keskellä, etsimässä avaimia hyvinvointiin. Eläinten hyvinvointia valvoo viranomainen, mutta kuka huolehtii maatalousyrittäjän hyvinvoinnista? Hukkuuko itsestä huolehtiminen arjen nopeaan juoksuun: jatkuvasti on perjantai ja uudenvuodenlupausten jälkeen kevätkiireet ovat pian edessä. Iän myötä aika tuntuu kiitävän aina vain nopeammin.

Hyvinvointi ja hyvä elämä ovat eri ihmisille erilaisia asioita. Eri elämänvaiheissa erilaiset asiat tekevät meitä onnelliseksi. Säännöllisin väliajoin on syytä pysähtyä ja miettiä: ”Teetkö asioita, jotka koet tärkeiksi ja mahtuuko arkeesi työn lisäksi riittävästi vapaa-aikaa ja lepoa?

Tee ajanvaraus omalle ajalle

+50 -vuotiaalla naisella on viisaus löytää ne asiat, joita juuri hän tarvitsee hyvään elämään. Tiedon lisäksi pitää tarttua toimeen. Jokainen on oman elämänsä vastuuhenkilö ja ajanvarausta itselle tärkeisiin asioihin ei kukaan muu valvo. Arjen pienillä teoilla ja valinnoilla voit vaikuttaa hyvinvointiisi. Jos aika meinaa hukkua arjen pyöritykseen, niin kirjaa kalenteriin säännöllisesti varaus ”OP” eli oma päivä ja pidä siitä kiinni.

Elämässä on kyse myös yhteisestä hyvinvoinnista. Vuorovaikutuksessa toisten kanssa vaikutamme aina toisiimme. Maaseudun naisina voimme rohkaista toinen toistamme hyvinvoinnin polulle, antaa vinkkejä arjen helpottamiseksi ja kannustaa toisiamme itsestä huolehtimiseen. Sen sijaan, että kilpailemme tekemisellä, tehokkuudella ja kaikesta itse selviämisellä, viedään hyvinvoinnin viestiä eteenpäin.

Turengin illassa naiset ojensivat toisilleen hyvinvoinnin avaimia. Karjatilalliset muistuttivat käyttämään hyväksi mahdollisuutta valoisan päivän aikana tehtävään kävelylenkkiin ja voimia palauttaviin päiväuniin. Saimme kuulla emäntien vaihtotyöstä: leipomista harrastava ystävä saa tarvikkeet ja valmistaa niistä maukkaita lämpimäisiä toisen emännän iloksi ja vaihtotyönä hänelle valmistuu tilkkupeitto. Molemmat naiset saavat tehdä itselleen tärkeitä ja voimauttavia asioita ja sen lisäksi kaksinkertaistaa iloa jakamalla.

Mainio idea on laittaa ovenpieleen ”Meillä tykätään…”-kyltti. Siinä nainen voi kertoa, mikä juuri hänelle on tärkeää. Yhdessä ystävän kanssa voi ihaillen keskittyä siihen, missä toinen on hyvä ja mikä toista voimauttaa. Ei keskitytä siihen, mikä hänelle on toissijaista. Yksi tykkää pestä ikkunoita, toinen tehdä käsitöitä, joku tykkää lukea tai leipoa ja toinen tykkää istahtaa sireenimajaan päiväkahville.

Iloitaan toinen toistemme vahvuuksista ja ollaan ylpeitä omistamme. Yhteistä hyvinvointia lisää, kun muistamme edes silloin tällöin olla toisillemme ystävällisempiä kuin on tarpeen. Muistetaan se tänäänkin.

Hyvää pääsiäisen aikaa!

Jätä kommentti

Suosituimmat artikkelit

Saman aihepiirin kirjoitukset

Uusimmat kirjoitukset

Mela eli Maatalousyrittäjien eläkelaitos hoitaa maaseudun yrittäjien sekä apurahansaajien sosiaaliturvaa kattavasti ja tehokkaasti. Mela tarjoaa viljelijöille, kalastajille, poronhoitajille ja metsänomistajille sekä apurahansaajille monipuolista turvaa eri elämäntilanteisiin.