Juureva Joukko

Yleinen

Millainen uupuja sinä olet?

Millainen uupuja sinä olet?

Olin pari viikkoa sitten Keski-Suomessa Välitä viljelijästä -treffeillä, jossa pohdimme yhdessä, miten voimme auttaa keskisuomalaista viljelijää. Zeneraattorit eli psykologit Hanna Markuksela ja Sanna Kinnunen, kertoivat meille erilaisista uupujatyypeistä. Hannan ja Sannan mukaan uupujatyyppejä on neljänlaisia. Tunnistatko sinä niistä itsesi?

1. Kroppa alkaa pettää alta

Onko sinulla kroppa jumissa vai kramppaavatko lihaksesi? Entä onko sinulla ruoansulatusvaikeuksia? Oletko väsynyt, vaikka oletkin nukkunut? Onko sinulla levottomuutta tai vilustumis- ja flunssaoireita normaalia useammin ja helpommin? Nämä fyysiset oireetkin voivat johtua uupumisesta.

Mitä voit itse tehdä tilanteen auttamiseksi? Pysähdy ensiksi miettimään oireiluasi ja päivärytmiäsi. Palaudutko riittävästi ja nukutko hyvin? Kiireestäsi huolimatta, palautumiselle on vain varattava aikaa, muutoin uuvut kokonaan.

2. Työssä alkaa tulla virheitä

Toiselle uupujatyypille alkaa sattua huolimattomuusvirheitä tai jotkut työvaiheet unohtuvat ja jäävät jopa kokonaan tekemättä. Tällainen uupuja siirtää herkästi tekemisiään jopa niin kauan, että optimaalinen aika niiden tekemiseen menee ohi. Kun pysähdyt miettimään tekemisiäsi, saatat huomata, ettet tee töitä sillä tarkkuudella kuin joskus aiemmin. Esimerkiksi paperitöissäsi voi alkaa olla asiavirheitä tai ne jäävät kokonaan tekemättä. Pahimmillaan tämä johtaa siihen, että esimerkiksi tukihakemukset ja veroilmoitukset jäävät tekemättä tai laskut maksamatta. Siitä alkaakin sitten jo pahempi kierre.

Usein tähänkin tilanteeseen ratkaisuna on riittävä ja laadukas uni. Kierre tulisi saada katkaistua mahdollisimman ajoissa. Töiden prioriteettijärjestystä on myös hyvä miettiä. Voisitko ulkoistaa joitain töitä tai voitko säästää aikaa muuttamalla työtapaasi? Yritä löytää aikaa myös palautumiselle.

3. Suhteet muihin kiristyvät

Ärsyynnytkö ja suututko helposti? Syntyykö ihan tavallisista keskusteluistakin helposti riitaa? Onko ilmapiiri kotona kireä? Jos asiat eivät hoidu suunnitellusti, vuorovaikutus ei ole enää välttämättä rakentavaa. Nämäkin ovat merkkejä uupumisesta.

Tällaisessa tilanteessa apu löytyy elämän arvojärjestyksen kartoittamisesta. Selvitä itsellesi, mitkä asiat elämässäsi ovat tärkeimpiä. Tukeeko toimintasi omia arvojasi? Kartoita, millainen toiminta olisi realistinen tavoite nykytilanteessa. Pienetkin muutokset ja itsesääntelykeinot alkavat rakentaa uutta suuntaa.

4. Mieli on matalalla

Kun mieli on matalalla, sinun on vaikea innostua mistään. Tuntuuko työ- ja kotiasioiden hoito pakkopullalta? Asiat eivät tuota iloa niin kuin ennen, yleisolotilasi on kurja ja tulevaisuuden uskosi on heikentynyt. Taas olet tunnistanut itsestäsi uupumisen merkkejä.

Mieti miten ja milloin mielialasi alkoi muuttua? Millainen yleismieliala oli silloin, kun kaikki oli vielä hyvin? Mitä teit silloin toisin?

Miten voit päästä eroon uupumuksestasi?

Voimavaroja arkeen voit saada edistämällä palautumista päivän mittaan esimerkiksi pitämällä pieniä taukoja. Tee silloin jotain kivaa. Tekemisen ei tarvitse olla aikaa vievää tai maailmaa mullistavaa. Tärkeintä on, että rentoudut hieman. Pulahda vaikka uimaan, jos asut järven rannalla tai soita hyvälle ystävälle. Tee jotain sellaista, josta sinä itse pidät. Unohtaa ei sovi myöskään unen, ravinnon ja liikunnan merkitystä.

Zeneraattoreilta kuulimme, että tärkeää on myös arvotyöskentely eli elämässä tärkeiden asioiden läpikäynti. Asiat pitää laittaa tärkeysjärjestykseen ja miettiä, mitä haluaa elämällään tehdä. Aina ei vain voi uhrautua toisten odotuksille. Itselle ei pidä myöskään olla liian vaativa. Levollekin on annettava aikansa: aina ei voi tehdä töitä.

Välitä viljelijästä -projekti tuo apua

Jos koet, että tarvitset ulkopuolista keskusteluapua tilanteesi selvittämiseksi, ota yhteyttä Välitä viljelijästä -projektin yhteyshenkilöön. Yhteyshenkilöiden tiedot näet Melan nettisivuilta. Yhteyshenkilö tulee maksutta ja luottamuksella keskustelemaan tilanteestasi ja hänen kauttaan sinulla on mahdollisuus hakea myös ostopalvelusitoumusta, jolla voit hankkia ammattiapua uupumuksesi hoitoon.

Vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana Mela on myöntänyt ostopalvelusitoumuksen terapiaan jo lähes 120 maatalousyrittäjälle. He ovat hakeutuneet ammattiauttajan puheille keskustelemaan vaikeista, itseä, perhettä tai parisuhdetta koetelleista asioista. Projektin tiimoilta on ollut mukavaa kuulla ympäri Suomea viestiä siitä, että terapiakäynnit ovat auttaneet. Suuresta työtaakasta ja talousongelmista huolimatta iloa elämään on jälleen löytynyt. Mikset sinäkin hakisi apua, jos tunnistit itsestäsi jonkin tai useamman uupujatyypin oireita?

Jätä kommentti

Suosituimmat artikkelit

Saman aihepiirin kirjoitukset

Uusimmat kirjoitukset

Mela eli Maatalousyrittäjien eläkelaitos hoitaa maaseudun yrittäjien sekä apurahansaajien sosiaaliturvaa kattavasti ja tehokkaasti. Mela tarjoaa viljelijöille, kalastajille, poronhoitajille ja metsänomistajille sekä apurahansaajille monipuolista turvaa eri elämäntilanteisiin.