Juureva Joukko

Yleinen

Kevättyöt tehty – takki tyhjä?

Kevättyöt tehty - takki tyhjä?

Rakennekehitys jatkuu eikä loppua näy. Emme ole vielä lähelläkään valmista tilarakennetta. Se vasta on mielenkiintoinen kysymys, mikä maatalouden lopullinen rakenne tulee olemaan. Itselleni on kehityksen myötä muutama hehtaari lisämaata siunaantunut. Tehokasta pitäisi olla. Koneet ovat yhteiskäytössä, ja kiireaikanakin välipäivinä pitäisi palata takaisin palkkatöihin. Illat ja viikonloput pitää hyödyntää maatalouden hyväksi, jolloin jää aika vähän toipumisaikaa. Tämä on varmasti tuttua useimmille Melan asiakkaille. Jos saa apua vanhemmista, niin homma helpottuu merkittävästi. Varovainen arvaus on, että ainakin puolet viljelijöistä saa elantonsa muustakin kuin perusmaataloudesta.

Mietinnän paikka

Tämähän on ammatinvalintakysymys, joten ei tässä ole suurta syytä valittaa! Kevättöiden jälkeen on kuitenkin hyvä mietinnän paikka. Moni nauttii hellekeväästä, mutta ilman ilmastoitua ohjaamoa helle ottaa kyllä voimille. Silloin jatkaa mielellään töitä vähän pidempään illalla, kun pahin helle on helpottanut. Ja aamusta olisi hyvä aloittaa heti neljän jälkeen, kun ilma on vielä raikas ja valoakin jo on. Tämä ehkä onnistuisi ihmemies McGyveriltä, mutta ei enää 55+ konttorirotalta.

Tunnistatko rajasi?

Monta kertaa olen ajatuksissa palannut TTS:n Janne Karttusen tekemään työaikaselvitykseen. Kyllä siinä päädyttiin siihen, että sopiva pitkäkestoinen työpäivä on maataloudessakin kahdeksan tuntia. Vaikka näin on, niin kiiretilanteessa ihminen ajattelee vain sitä hetkeä, sitä lohkoa tai sitä työvaihetta. Tämä pitää saada tänään valmiiksi. Ja kun huomenna vielä tekee sen tarpeeksi pitkän päivän niin kyllä se siitä. Näyttäähän se ulospäinkin tehokkaalta, kun paahtaa pitkiä 20 tunnin työpäiviä.

Kiirevaiheen saa toki noin tehtyä, mutta sen jälkeen väsymys purkautuu ja tehokkuus laskee vähintään yhtä paljon kuin mitä on saatu kurottua kiinni kiireessä. Ehkä malli toimii pienellä tilalla, mutta kun tilakoko kasvaa ja samalla konekannalle mennään, niin jossain vaiheessa toimintamallille tulee raja vastaan. Onko se 100 vai 200 hehtaaria? Se ei ole oleellista, vaan oleellisempaa on oppia tunnistamaan omat rajat osana maatilan riskejä. Jos mennään rajojen yli, niin voi tulla isojakin tappioita tapaturmien, konerikkojen, henkilövahinkojen ynnä muiden muodossa.

Suunnittele ja valmistele kiireaikaa

Mieti missä sinun rajasi menevät. Onko parempi tavoitella työhuippua, jossa putkeen tehdään 10 työpäivää 20 tuntia päivässä vai 20 työpäivän putkea jossa tehdään 10 tuntia päivässä? Itse olen yhä vahvemmin kallistumassa jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Tavoitteen saavuttamista voi helpottaa monella tavalla. Suunnittele sellainen viljelykierto, joka leikkaa kiirettä. Muista tehdä huollot ja kuntotarkistukset ennen sesonkia. Ennakoi kiireaikaa hyvällä valmistelulla niin, että kiireaikaan voi keskittyä vain ydintehtävään ja työpäivää voi vähän lyhentää saannon kärsimättä.

2 kommenttia “Kevättyöt tehty – takki tyhjä?”

 1. Fredrik Illman

  Ihan ensin pakko sanoa että täysin samaa mieltä kyllä, noinhan se kannattais tehdä.
  Mutta…
  Toteutus on sit vähän haastavampi, ainakin mulla :D(ehkä vaan huonoa ajan hallintaa) . Juurikin jos on esim palkkatöissä muualla ja käytät lomat(mitkä joudut jo varaa edellisvuonna) maanviljelyyn niin vähän pakko sit käyttää kaikki aika hyödyksi minkä voi. Tämä kevät oli onneksi hyvä mutta viime syksy taas hiukan haastavampi kun loman aikana ei montaa hyvää puintipäivää ollu(niistäkin osa meni puimurin korjailuun).
  Mistä päästään siihen että huollot ja valmistelut kannattaa tehdä ennen ja jälkeen. Mihin varmaan moni pyrkii mutta siinäkin tulee haastetta vastaan. Kun palkkatöihin menee se 10h matkoineen niin sen jälkeen tahtoo olla jo hiukan väsynyt eikä aina ajatus kulje ja se ”tehokas” työaika sen jälkeen on varsin lyhyt.
  Toki pienillä asioilla saa välillä isojakin muutoksia aikaseks ja luultavasti paremmalla suunnittelulla monikin asia olis tässäkin tapauksessa paljon helpompi.

 2. Erik Lindroos

  Hei Fredrik,
  Kiitos kommentista. Jokainen arvioi tilanteensa aina omista lähtökohdista.
  Muutama asia jota kannaattaa erityisesti miettiä. Kun tarjolle tulee lisämaita, parantavatko ne tilan kannattavuutta, vai lisäävätkö ne vain työmäärää? Isoilla karjatiloilla on mitattu 10 h työpäivässä 2 h maantieajoa! Onko tässä järkeä? Eli kaukana sijaitsevan lohkon pitää olla tosi tuottava ja edullinen ennenkuin sitä kannattaa hamuilla. Mieti tarkkaan viljelysuunnitelmaa. Onko mahdollista lisätä monivuotisia kasveja kuten esim. kuminaa ja/tai nurmikasveja myös syyskylvettävä kasvi tasaa työhuippuja sekä kylvössä että puinnissa. Jos työmäärä kertakaikkiaan käy liian suureksi, voi myös miettiä pinta-alan pienentämistä.

Jätä kommentti

Suosituimmat artikkelit

Saman aihepiirin kirjoitukset

Uusimmat kirjoitukset

Mela eli Maatalousyrittäjien eläkelaitos hoitaa maaseudun yrittäjien sekä apurahansaajien sosiaaliturvaa kattavasti ja tehokkaasti. Mela tarjoaa viljelijöille, kalastajille, poronhoitajille ja metsänomistajille sekä apurahansaajille monipuolista turvaa eri elämäntilanteisiin.