Keskikesän juhlaan uudet juhannustaiat

Keskikesän juhlaan uudet juhannustaiat

Metsäpalovaroituksia
tulikuuma bussin ikkuna
auringon valossa kylpevä kaupunki
pölyä ja hiekkaa vaatteissa
kaivinkone kaivaa
rakennusmiehet ovat ilman paitaa
on kesäkuu

Maisemat vaihtuvat
laakeisiin peltoihin ja kukkaniittyihin
vehreisiin metsiin ja punaisiin tupiin
mökille, mökille!
aion marjoja kerätä
kannonnokassa levätä

Silmäni suljen
hymisen ja hyrisen
perillä odottelee pihakeinu ja lempeät laineet
aamukahvit hirsiterassilla
metsä kuusenneulaspolkuineen

Kesäkuu
ja hyvältä tuntuu

Juhannus ja keskikesän juhlaviikko ovat täällä. Kelit ovat toistaiseksi hellineet ja suomalaisten pahin pelko – mitä jos juhannuksena sataa lunta? – näyttää ennusteiden mukaan selätetyltä.

Juhannukseen liittyy olennaisesti perinteet ja taiat. Moni suomalainen edelleen tekee saunaan vihdat, tanssii juhannustanssit ja polttaa juhannuskokon, mutta varsinaisia taikoja tehdään vähemmän. Tämä on toki arvailua: ehkä joku lukijoista edelleen heittää juhannuskokon hiilloksille kalastetun lahnan ja huomaa kalan kylkiruotojen osoittavan kohti tulevaa puolisoa? Tai ehkä joku vanhempi tarkkailee juhannuskokon kärjen kaatumista, sillä se osoittaa suunnan kohti taloa, johon saa naitettua oman tyttärensä? (Lisää juhannustaikoja) Monen taian sisältö on seuraava: tee (yleensä alasti) sitä ja tätä ja sen jälkeen näet tulevan kumppanisi (pellolla, veden pinnalla, unessa, metsässä).

Mielestäni juhannustaikoja olisi syytä päivittää. Unohdetaan hetkeksi kumppanin etsintä ja erikoiset rituaalit ja otetaan kaikki irti keskikesästä. Tässä kolme hyvää juhannustaikaa kenelle tahansa toteutettavaksi:

1 Riippumistaika

Ota alle pyörä tai jalat ja pakkaa reppuun riippumatto. Aja (tai kävele) paikkaan, jossa on puita ja meren tai järven ranta. Laita riippumatto kahden puun väliin ja köllähdä sinne. Taian vaikutusten maksimoinniksi voit ottaa mukaan suomalaisia mansikoita, kylmää juotavaa ja hyvän kirjan.

2 Tylsyystaika

Mene mökille, melo saareen tai hilpaise lähiniitylle. Ota hyvä asento ja nosta jalat kohti taivaita. Katsele, kuinka pilvet lipuvat ja kuuntele, miten tuuli laulaa puiden oksistoissa. Tunne kesä nenänpäässä: vehreiden kasvien ja maan tuoksu. Anna ajatusten vaeltaa. Ehkä löydät ahon laidasta uusia ideoita tai unelmia kotiin viemiseksi.

3 Viileän veden taika

Uskaltaudu uimasille. Pärski ja leiki, ota rantapallolla vesipelit tai kokeile käsillä seisontaa. Ui rantaa pitkin edestakaisin, kellu järven pinnalla tai kahlaa rantavedessä. Yksin tai yhdessä. Päivän poltteessa tai keskellä yötä. Taian rentouttava vaikutus on taattu!

Uusien juhannustaikojen myötä oikein aurinkoista ja rentouttavaa juhannusta!

Vieraskynä

Juureva joukko

Kommentit

Jätä kommentti

Mela logo

Mela eli Maatalousyrittäjien eläkelaitos hoitaa maaseudun yrittäjien sekä apurahansaajien sosiaaliturvaa kattavasti ja tehokkaasti. Mela tarjoaa viljelijöille, kalastajille, poronhoitajille ja metsänomistajille sekä apurahansaajille monipuolista turvaa eri elämäntilanteisiin.