Juureva Joukko

Yleinen

Kadonneen jäljillä

Kadonneen jäljillä

Taakse jääneenä talvena luistavia kelejä oli muulloinkin kuin Liisan liukkailla ja Kaisan kaljamilla. Liukkaus näkyi vahinkoilmoituksilla ja terveyskeskusten odotusauloissa. Jopa nastoilla varustetuilla kengillä liikkuessa sai olla varovainen.

Usein kaatuminen tapahtuu niin nopeasti, ettei sen estämiseksi ole mitään tehtävissä. Joskus toisen jalan liukastuessa ehtii tehdä korjausliikkeen, jolla estää kaatumisen. Itselleni näin kävi pari kertaa. Seurauksena äkillisestä korjausliikkeestä oli alaselän kipeytyminen – uusi ikävä ilmiö, joka sai pohtimaan syy-seuraussuhdetta. Asiaa miettiessäni tajusin korsetin kadonneen. Keskivartalon hallinta äkillisessä liikkeessä ei enää sujunutkaan entiseen malliin. Käsky aivoilta lähti nopeasti ja tasapainoaisti reagoi, mutta keskivartalon lihakset eivät ehtineetkään mukaan. Jotakin pitäisi siis tehdä.

Sukupolvien ketju

Päätin liittyä sukupolvien ketjuun ja etsiä kadonneen. Muistelin jo edesmennyttä isoäitiäni, joka aamulla herätessään ja ruokaperäisillään aina ”vatkasi”. Hän kertoi ihmettelevälle lapselle, kuinka lihasvoima ja notkeus ovat tärkeitä ja niitä ylläpidetään vatkaamalla. Hänelle se oli jalkojen ja käsien nostelua makuuasennossa lihaskunnon ja liikkuvuuden parantamiseksi. 86-vuotias isäni aloittaa jokaisen aamunsa liikesarjoilla vatsalihaksille, jaloille ja käsille. Omien sanojensa mukaan vuosikausien jumpparutiini on hänelle välttämätön, eikä sitä uskalla jättää pois päivän ohjelmasta.

Pallea, lantionpohja ja syvät vatsa- ja selkälihakset muodostavat tukikorsetin. Korsetin tehtävänä on tukea liikkeessä olevaa rankaa. Keskivartalon lihasten aktivointi ja vahvistaminen ehkäisee selkäkipuja ja parantaa tasapainoa. Säännöllinen harjoitus näkyy mukavan nopeasti lihaskunnon paranemisena. Pari liikesarjaa eri keskivartalon lihasryhmille päivittäin ja muistisääntö ”kolme kertaa kymppi”, on kohtuullisen helppo ottaa rutiiniksi. Fysioterapeutti osaa antaa oikeat, juuri omalle keholle sopivat liikesarjat ja venyttelyliikkeet. Korsetti on mahdollista löytää uudelleen.

Flossaamaan

Liike on lääke, taukojumppa edistää terveyttä, tanssi on erinomaista aivojumppaa ja nauru pidentää ikää. Vielä en koe olevani isoäidin vatkausiässä, joten opettelin nuorison suosiman flossauksen. Se onkin aivan mainio liike keskivartalon hallintaan ja taukojumppaan. Ja mikä parasta, sitä tehdessä voi pidentää omaa ja lähimmäisten ikää: jostain syystä ympärillä olevia naurattaa ja nauru tarttuu itseenkin. Kannattaa kokeilla!

Jätä kommentti

Suosituimmat artikkelit

Saman aihepiirin kirjoitukset

Uusimmat kirjoitukset

Mela eli Maatalousyrittäjien eläkelaitos hoitaa maaseudun yrittäjien sekä apurahansaajien sosiaaliturvaa kattavasti ja tehokkaasti. Mela tarjoaa viljelijöille, kalastajille, poronhoitajille ja metsänomistajille sekä apurahansaajille monipuolista turvaa eri elämäntilanteisiin.