Juureva Joukko

Yleinen

Hevosmies palasi ohjaksiin

Hevosmies palasi ohjaksiin

Kesäkuussa 2017 metsäkoneenkuljettaja nousi koneen telan päälle katsomaan karttaa ja huomasi samalla maassa makaavan miehen. Maatalousyrittäjä Kauko Tuominen Sysmästä oli hevosen säikähtäessä joutunut vakavaan tapaturmaan. Metsäkoneen kuljettaja näki tilanteen vakavuuden ja hälytti apua paikalle. Ajoituksessa oli onnea mukana. Metsäkoneenkuljettaja sanoi Kaukon löytäessään: ”Tähdet olivat tällä kertaa oikeassa asennossa”.

Nyt, kun tapaturmasta on kulunut reilu vuosi ei pelkkä onni ole riittänyt siihen, että Kauko on päässyt takaisin hevosen kärryille. Matkalla on tarvittu hyvää hoitoa, korkeaa motivaatiota ja sitkeyttä. Niitä kaikkea Kaukolla on ollut.

–Saamani hoito oli alusta loppuun hyvää; parempaa kuin osasin kuvitella, sanoo Kauko. Hoito sairaalassa ja terveyskeskuksen vuodeosastolla kesti liki neljä kuukautta. Kuntoutus jatkuu edelleen. Työajan MATA -tapaturmavakuutus on korvannut tapaturman hoitokulut.

Mistä löytyi motivaatio kuntoutumiseen?

–Lääkäri kysyi pian leikkauksen jälkeen, millainen on motivaationi paranemiseen? Vastasin hänelle, että ajatukseni on palata ohjaksiin niin pian kuin mahdollista, Kauko muistelee. Hevoshomma on minulle henki ja elämä, joten siitä intohimosta motivaationi löytyi.

Kun opettelee uudelleen kävelemään, pitää käsivoimien olla kunnossa. Kauko sai jumppaohjeet ja käsijumppa alkoi pian leikkauksen jälkeen. Lääkäri muistutti, että toipuminen vaatii myös malttia: ”Et voi jouduttaa paranemista, mutta hidastaa voit. Nyt on hyvä hetki pitää kaikki pitämättä jääneet kesälomat.”

Hoitohenkilökunnan ystävällisyys, huumori ja sairaalan sälekaihtimien takaa näkyvä kesäinen maisema auttoivat toipumisessa. Kesän kohokohta oli, kun Kauko kävi invataksilla kotona tunnistamassa kesällä syntyneet varsat. Kahvit juotiin pihamaalla ja sen jälkeen oli paluu takaisin terveyskeskuksen vuodeosastolle. Halu kuntoutua oli korkealla.

–Kun osasin kävellä tarpeeksi pitkän matkan, pääsin kotiin. Syksyllä kotiuduttuani kävin tapaturmapaikalla. Päätin, että pelolle en voi antaa valtaa ja työ jatkuu. Lihasvoima palautuu pikkuhiljaa ja liike on lääkettä. Joutenolo ei paranna mitään vaivaa, tuumii Kauko.

Kauko on palannut töihin vähitellen kunnon mukaan. Hevosen kärryille pääsee askelmaa apuna käyttäen ja perunannosto pienissä erissä käy kuntoutuksesta. Jumppa on ohjelmassa päivittäin.

Kilpailuja kohti

Lokakuussa hevosten kesäloma laajoilla metsälaitumilla on ohi ja valmistautuminen ensi kesän kilpailuihin alkaa. Talvella vuorossa on puukuormien ajoa reellä ja lenkkejä kärryillä. Keväällä hevoset kahlaavat reen kanssa rantavedessä. Vesien lämmettyä hevosia treenataan myös uittamalla.

Ravikilpailuissa ja työhevosmestaruuskilpailussa hevoselta vaaditaan sitkeyttä, raakaa voimaa, ripeää vauhtia ja hyvää yhteistyökykyä ohjastajan kanssa. Hevosmies on tarvinnut näitä samoja ominaisuuksia kuntoutuessaan vakavasta tapaturmasta.

Jätä kommentti

Suosituimmat artikkelit

Saman aihepiirin kirjoitukset

Uusimmat kirjoitukset

Mela eli Maatalousyrittäjien eläkelaitos hoitaa maaseudun yrittäjien sekä apurahansaajien sosiaaliturvaa kattavasti ja tehokkaasti. Mela tarjoaa viljelijöille, kalastajille, poronhoitajille ja metsänomistajille sekä apurahansaajille monipuolista turvaa eri elämäntilanteisiin.